CMES in the News

Here you can find a list of news media articles and media appearances related to CMES' field of activities.

Sverker Oredsson: Överdriven rädsla leder politiken vilse

27 March 2017, 7:15 AM

Folklig oro har ofta satt avtryck i den förda politiken. Rädsla kan vara en nyttig drivkraft, men som den svenska rysskräckens 200-åriga historia visar kan alarmismen också bli närmast farlig. Rädsla är en viktig kraft i det mänskliga livet.

Överdriven rädsla leder politiken vilse

27 March 2017, 4:00 AM

How Iran justifies its costly Syria intervention at home

23 March 2017, 5:44 PM

Both the defence of shrines and the fight against militant groups are used to justify a war to preserve Iran's strategic depth The political and strategic significance of Iran’s involvement in the Syrian civil war is all too evident.

Muslimska brödraskapets inflytande i Sverige - nu svarar de utpekade på kritiken

23 March 2017, 4:58 PM

Vi jobbar för demokrati, säger Mahmoud Khalfi och Omar Mustafa. De tillbakavisar anklagelserna i en färsk, kontroversiell forskarrapport. 1 av 6 Mahmoud Khalfi är imam i Stockholms moské.

Avhopp i protest mot ledningen

22 March 2017, 3:00 AM

LUND ? Om tio dagar skulle Torsten Janson ha blivit föreståndare vid Centrum för Mellanösternstudier. I stället hoppar han av från alla ledande uppdrag, i protest mot Universitetets hantering av centrumbildningen som enligt planerna ska införlivas med Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Chef hoppar av i protest mot universitetsledningen

21 March 2017, 1:27 PM

Berättar om klimatet

21 March 2017, 3:32 AM

KRÖNIKA

21 March 2017, 3:00 AM

Den 14 mars avkunnade EU-domstolen två domar om anställda som sagts upp för att de bar huvudduk. Ett belgiskt företag fick rätt medan ett franskt företag inte ansågs ha påvisat objektiva skäl som motiverade uppsägningen.

USA-pastor bricka i turkisk storpolitik

16 March 2017, 4:43 PM

Spänningarna ökar mellan Turkiet och västvärlden.En amerikansk pastor har hamnat mitt i det storpolitiska spelet. Sedan i oktober sitter Andrew Brunson fängslad i Turkiet, anklagad för att stödja terrorism.

Pastor i kläm under turkiskt val

16 March 2017, 3:00 AM

Spänningarna ökar mellan Turkiet och västvärlden. En amerikansk pastor har hamnat mitt i det storpolitiska spelet. Sedan i oktober sitter Andrew Brunson fängslad i Turkiet, anklagad för att stödja terrorism.

Nåden är ett fall mot ljuset

16 March 2017, 3:00 AM

Är tanken på nåd ens gångbar längre? I Kyrkans Tidnings miniserie synas de lutherska storordens position i samtiden. Först ut är begreppet nåd.

Fakultetsanslutning oroar på Mellanösterncentrum

15 March 2017, 3:00 AM

LUND ? Centrum för Mellanösternstudier kan komma att inkluderas i den Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. På centret är man kritiska till förfarandet och vill att beslutet som ska fattas på torsdag skjuts upp.

Forskare om klimat och konflikter

14 March 2017, 7:48 AM

Av Lena Karlsson. STAFFANSTORP. Klimatförändringar har många allvarliga effekter på miljö, ekonomi och samhälle. Men frågan är om människan dessutom är mer benägen att kriga när klimatet blir torrare.

Usla relationer "ömsesidigt intresse"

11 March 2017, 11:50 PM

Ministerbråket trissas upp

11 March 2017, 10:46 PM

Turkiets vrede stiger sedan utrikesminister Mevlüt Cavusoglu nekats att valkampanja i Nederländerna. Nederländernas ambassadör har nu portats av Ankara.

Ministerbråket trissas upp

11 March 2017, 10:46 PM

Turkiets vrede stiger sedan utrikesminister Mevlüt Çavusoglu nekats att valkampanja i Nederländerna. Nederländernas ambassadör har nu portats av Ankara. Och Turkiets socialminister har tagit sig till Rotterdam, där hon hindrats från att ta sig till Turkiets konsulat.

TURK-EU: "UPPSEENDEVÄCKANDE"

11 March 2017, 10:33 PM

Uppseendeväckande, säger Ingmar Karlsson, som är knuten till centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet och tidigare svensk generalkonsul i Istanbul, om det turkiska beslutet att Nederländernas ambassadör inte längre är välkommen i landet.

Usla relationer "ömsesidigt intresse"

11 March 2017, 6:00 PM

UTRIKES Turkiet. De diplomatiska förbindelserna mellan Turkiet och Nederländerna är på fryspunkten. Nederländske ambassadören är inte längre välkommen i Ankara sedan turkiska ministrar hindrats från att hålla valmöten i landet.

Turkisk utrikesminister hotar med sanktioner

11 March 2017, 9:11 AM

"Är du och jag vänner nu? "

9 March 2017, 3:37 AM

SKURUP Gemensamma nämnaren var frivillighet och volontärarbete när engagerade människor från sydöstra Skåne sammanfördes i Skurup för en informationsdag om integration.