CMES in the News

Here you can find a list of news media articles and media appearances related to CMES' field of activities.

Om klimat och konflikter

25 April 2017, 4:00 AM

SVALÖV. Kan klimatförändringar orsaka konflikter? Det är frågeställningen som Lina Eklund utgår från när hon gästar Svalövs bibliotek med en föreläsning den 9 maj klockan 18.

Krympande kalifat. IS förlitar sig på andra metoder när de trycks tillbaka.

22 April 2017, 4:00 AM

Högintressant och aktuellt möte om läget i Irak

21 April 2017, 12:05 PM

LU utbildar mot extremism

20 April 2017, 3:32 PM

Det är avgörande för vår egen säkerhet hur vi hanterar återvändare från terrorgrupper - inte bara de som rest till IS, utan också de som anslutit sig till högerextrema grupper i exempelvis Ukraina, säger Dan-Erik Andersson,

Klimatet som konfliktkälla

18 April 2017, 2:02 PM

Kan klimatförändringar orsaka konflikter? Vad: Förleäsning av Lina Eklund. När: Tisdagen 9 maj klockan 18 - 19. Var: Svalövs bibliotek. SVALÖV.

Självklart kan vi lära av Israel

18 April 2017, 10:00 AM

Det finns ingenting som är fel eller konstigt med att säga att vi kan lära oss från Israel. Det skriver Anders Persson i en slutreplik.

FÖRENINGSNYTT

18 April 2017, 4:00 AM

Centerpartiet i Nynäshamn. Öppet styrelsemöte i källaren, Sorunda Bygdegård, tisdag den 18 april kl 19. Välkomna! Framtidens Kyrka i Nynäshamns församling. Inbjudan till medlemsmöte måndag den 24/4 kl 19.00 i församlingshemmet.

Nej, Sverige bör inte lära av Israel

16 April 2017, 8:39 AM

Den israeliska kontexten väsensskild från den svenska. Landet har inte heller varit särskilt framgångsrikt i försöken att stävja terrorism. Det skriver Nina Gren, socialantropolog och Palestinaforskare, i en replik till Anders Persson.

ANAL?Z - ?dlib katliam? ve uluslararas? toplumun 'koruma sorumlulu?u'

15 April 2017, 12:45 PM

?dlib sald?r?s?yla birlikte, Esed rejiminin elinde kimyasal silahlar bulundu?u, ihtiyaç hissetti?inde bunlar? kullanmakta tereddüt etmeyece?i aç?kça ortaya ç?kt?.

Insänt: Öppet påskbrev till riksdag och regering

13 April 2017, 5:18 AM

INSÄNT. Om du vaknar upp i morgon och det är fullt krig i vårt land. Vad gör du då? Om du samtidigt skadas allvarligt och svensk sjukvård inte har möjlighet att behandla dig. Vad gör du då?

Statsvetare: Sverige kan lära sig av Israel

12 April 2017, 10:35 AM

Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet, menar att Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet i Stockholm verkar passa bra in på den typiske folkliga terroristen i Israel.

Säkert behöver lagar skärpas och och praxis ändras. Allt som är möjligt måste göras.

12 April 2017, 8:47 AM

"Säkert behöver lagar skärpas och och praxis ändras. Allt som är möjligt

12 April 2017, 4:00 AM

? Självfallet råder det ingen motsättning mellan skärpt lagstiftning och att kommuner gör allt som går för att förhindra att ungdomar ansluter sig till våldsbejakande grupper. Det skriver Anders Ackfeldt och Dan-Erik Andersson vid Centrum för Mellanösternstudier, som i år anordnar en utbildning för kommunala samordnare mot våldsbejakande extremism.

Symbolerna viktiga för människan

12 April 2017, 4:00 AM

? Symboler är mångtydiga. Just därför är de betydelsefulla och en sorts motkrafter till fundamentalism, menar Antoon Geels, professor emeritus i religionspsykologi vid Lunds universitet.

Sverige kan lära sig av Israels erfarenheter

11 April 2017, 1:17 PM

Kommer Stefan Löfven att placera terrorattacken i Stockholm inom ramen för vad som i amerikanska medier kallas för de tre magiska orden: radikal islamistisk terrorism? Den frågan ställer sig Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet.

Ann Heberlein: Inte taktiskt av Ebba Busch Thor att vara föräldraledig nu

7 April 2017, 11:13 AM

Hur tror du att Kristdemokraternas framtid ser ut? Ann Heberlein, teologie doktor, lektor i etik vid Lunds universitet: "Jag tror tyvärr att den ser ganska dyster ut.

Kan KD bli ett parti att räkna med igen?

7 April 2017, 4:00 AM

Lyft frågan om halal-slakt, fokusera på "krist" i partinamnet, se de kvinnliga fattigpensionärerna. Det är några tips till Kristdemokraterna, som i dag inleder sina kommun- och landstingsdagar i Karlstad. Dagens Jacob Zetterman har frågat tio personer om vad de tror om KD:s framtid.

The Idlib chemical attack: Assad buys time for the battle in eastern Syria

6 April 2017, 12:07 PM

The regime may have the upper hand in western Syria, but as Turkey and the US push against IS in the east, Assad sends a warning The chemical attack

Bo Ahrén tar över styret

6 April 2017, 4:00 AM

? Den tilltänkte föreståndaren till Centrum för Mellanösternstudier hoppade av. Nu tar vicerektorn över.

Vicerektor tar över centret

6 April 2017, 4:00 AM

? Den tilltänkte föreståndaren hoppade av i sista stund. Nu ska vicerektor Bo Ahrén tillfälligt styra Centrum för Mellanösternstudier som införlivas i Samhällsvetenskapliga fakulteten.